Voedseltje spelen

“Niet met je eten spelen!”
Het is vast wel eens tegen je gezegd want kinderen doen het maar al te graag. Wij volwassenen vinden namelijk dat dat niet hoort. Maar als de visfrietjes dan toch om je oren blijven vliegen, waarom maken we er geen gebruik van?  Dus laten we het eens van een andere kant bekijken. Is het niet heel leerzaam om met je eten te spelen en spelenderwijs te leren waar dat eten bijvoorbeeld  vandaan komt? Een interessante vraag waar Tomm Velthuis een antwoord op heeft gevonden…

Speelgoedboerderij
Het is even confronterend als het onschuldig lijkt, deze speelset. Met deze Toy Farm leren we namelijk de on-duurzame werkelijkheid van ons dagelijkse stukje vlees. De houten set bestaat uit 200 varkens in verschillende formaten, de enorme hoeveelheid eten die nodig is om ze vet te mesten, de bomen die gekapt moeten worden om het eten te verbouwen en de zure regen die de varkensmest veroorzaakt.

“Dat soort stallen noemen we megastallen”
De gebruiksaanwijzing legt kinderlijk eenvoudig uit hoe je een varken zo snel en zo slim mogelijk vet kunt mesten.  “In deze stal kun je 200 vlees-varkens houden. Er zijn 18 hokken waar telkens 11  varkens in kunnen. Ieder varken heeft dan precies 0,8 m2 de ruimte. De vloer is van beton. De helft van het hok is rooster waar de mest doorheen valt. Er zijn ook een aantal kleine hokken voor een zeug en haar biggetjes. De varkens kunnen niet naar buiten en de stal heeft geen ramen, ze leven onder TL-licht. Het automatische voedersysteem zorgt ervoor dat er altijd voer is zodat ze de hele dag door kunnen eten.  In het echte leven wonen er op een boerderij 2000 tot 4000 varkens. Er zijn zelfs  stallen van 20.000 varkens, dat is 100 keer zo veel als deze stal! Dat soort stallen  noemen we megastallen. Ook worden er plannen gemaakt om varkens in varkensflats onder te brengen. Dat zijn stallen met meerdere verdiepingen. In totaal worden er in Nederland in één jaar 6 miljoen varkens gefokt en geslacht.

Een complete set is voor het klimaatneutrale bedrag van 20.000 euro voor jou!

http://www.bytomm.bigcartel.com/product/playing-food-stable-200-packages

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: